aftenkampen

Julenissen – født sånn eller blitt sånn?

In Også sendt som morgenkåseri on 17/12/2010 at 06:48

I fjor jul ville jeg ikke turt å stille spørsmålet, men etter årets Hjernevask-debatt føler jeg at vi endelig har kommet langt nok her i Norge til at vi kan ta tak i dette spørsmålet: Hva er det som får Julenissen til å gjøre det han gjør, er det arv eller miljø? Er han født sånn, eller har han blitt sånn?

Til tross for både generøs kroppsfasong og hyppige offentlige opptredner, ser Julenissen og hans påfallende aktivitet ut til å være fullstendig oversett av norsk akademia: Ikke en eneste norsk samfunnsforsker har hittil forsøkt å finne ut hva det er som motiverer mannen med sekken og gavene. Kanskje er det slik at saueflokken med norske SV-forskere hittil har ønsket å bringe all nissedebatt til taushet, men ærlig talt: Det er ikke normalt å få en tjukk mann inn i huset ditt, om kvelden –  midt i den mørkeste årstida, og som ikke kan oppgi noen fast arbeidsgiver eller kjent bopæl, og som helst vil snakke med barna dine, for å gi dem gaver.

Hva er greia? Og hvor tar han det fra? Og i hvilken kultur er det egentlig normalt å oppføre seg på den måten?

Eller er det nettopp normalt det er, selv om du og jeg sannsynligvis ikke hadde valgt å operere på denne måten selv. Hva slags rett har vel egentlig vi til å definere hva som er normalt og hva som ikke er det? Og dersom det ligger i Nissens natur å holde på med disse eskapadene, vil det da være rett av storsamfunnet å nekte ham å realisere seg selv?

Dette er jo spennende ting, og en debatt som alt for lenge har druknet i det evindelige Framtiden i våre hender-gnålet om at jula starter tidligere og tidligere for hvert år. La oss heller fokusere på den store, rødkledte mannen i midten her. For eksempel: Julenissen ser ut til å være sterkt overvektig. Hva kommer det av? Er det genene? Bryter nissevev ned fett saktere enn det som er vanlig hos mennesker? Er forbrenningen lavere på Nordpolen? Eller er det livsstilsdiabetes han har pådratt seg, som følge av for mye gløgg, nøtter og knekk og for lange dødperioder på jobben?

Her har vi forresten en annen ting: Julenissen ser ut til å være et utpreget skippertaksmenneske. Hva kommer det av? Finnes det raser som er latere enn andre, eller kanskje dårligere til å planlegge i forkant? Eller er det fordi Julenissen er et utpreget enebarn, at han alltid har kunnet sjarmere seg ut av knipene, som gjør at han fortsatt – i voksen alder – prøver å få unna et helt årsverk på én kveld?

Kanskje ligger alt i genene. En dag merker du at noe er annerledes. Du kommer i puberteten og er plutselig sykelig opptatt av reinsdyr. Du får en dragning mot piper. Du legger deg kraftig ut, får hvitt hår og helskjegg før de andre gutta i klassa di har klemt sin første kvise.

Eller er det oppvekstvilkårene som spiller inn, når hjemmemiljøet for eksempel gir deg ditt første reinsdyr som treåring, hva slags valg har du egentlig da? Når du vokser opp sammen med alver og dverger og gnomer, som alle sammen er involvert i (mer eller mindre) tvangsarbeid på et øde sted. Når du har en far som har en vel liberal holdning både til flyving i lav høyde og det å ta seg inn i andre folks hus, via taket, og at den eneste gangen du ser faren din stressa, er de gangene han ikke har tid, for han må finne skjegget. Er ikke løpet for resten av livet ditt da på mange måter lagt?

Vi trenger ikke å konkludere her og nå. Men om ei uke er det julaften, og da bør du ha gjort deg opp en mening om mannen du slipper inn i huset ditt. Enten kan han ikke noe for det, eller så er det på tide å fortelle fyren i rødt hvordan vanlige folk oppfører seg.

Valget er ditt.

  1. I found it very interesting.You can check if it helps you.Wonderful concept available here.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: