aftenkampen

Broene i Hordaland County

In Løse tråder on 07/02/2011 at 10:37

Tittel: «Broene i Hordaland County»
Regi: Jens Stoltenberg
Produksjonsår: 2011
Lengde: 1 t. 46 min.

Hvor mye skal man være villig til å ofre for å få det akkurat som man vil ha det?
Det er spørsmålet som stilles i Jens Stoltenbergs sjarmerende og underfundige regidebut «Broene i Hordaland County». Allerede åpningsscenen, der filmens helt ankommer den lille Vestlandsbygda Ulvik på en gass- og kullfyrt iPad (?), vitner om at Stoltenberg besitter et helt eget grep om fiksjon og fortellinger.

Filmens hovedperson er den sjarmerende østlendingen Jens Terjesen (spilt av multi­talentet Terje Riis-Johansen) som en dag ankommer nitriste Ulvik i Hardanger, der en diger fjord ligger og ødelegger naturen. Terjesen, som er på vei til Bergen for å besøke kjæresten Sima Samnanger, blir irritert: Det er umulig å komme seg over fjorden på en nogenlunde moderne måte. Hvorfor har de ingen bro? I Norges rikeste land, anno 2011!? Hallo!?

I mellomtida har den omreisende illusjonisten Max Kabel dukket opp. Han overbeviser lokalbefolkningen om at han kan sende strøm under vannet, men da må de betale ham et milliardbeløp først.

Samtidig får Jens Terjesen telefon fra Bergen om at kjæresten er lagt inn på Haukeland, etter at hun ved et ulykkestilfelle har kommet i skade for å sette på en CD fra Kirkelig Kulturverksted. Tilstanden kan som regel enkelt behandles ved hjelp av elektrosjokk, men den usikre strømsituasjonen i byen gjør at slik behandling nå er umulig.
På ferjekaia står Terjesen og spytter i fjorden som skiller ham fra sin elskede.

Vi skal ikke røpe slutten her, men konstaterer at Jens Stoltenberg har fått mye ut av «Broene i Hordaland County», som i utgangspunktet er en remake av den kinesiske storfilmen «Flytt dere, vi bygger demning».

Filmen, som egentlig skulle ha vært ferdig i fjor sommer, preges av regissørens vilje til å drive handlingen framover – kanskje særlig synlig i scenen der de selvgode lokalpolitikerne faller døde om, etter å ha blitt overtalt til å slikke på et stort batteri med tolv terrawattimer strøm. Heftig!

Første gang publisert i Klassekampen, 5. februar 2011.

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Martin Grüner Larsen, Olav Brostrup Müller, Olav Brostrup Müller, Rune Gjervik, RolfGunnarBjerkebæk and others. RolfGunnarBjerkebæk said: RT @brostrup: Anmeldelse av Jens Stoltenbergs debut som filmregissør: "BROENE I HORDALAND COUNTY" http://wp.me/pQsZO-2x #Hardanger #Mons … […]

  2. Hello! gceefee interesting gceefee site! I’m really like it! Very, very gceefee good!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: