aftenkampen

Det gåtefulle folket

In Løse tråder on 10/04/2011 at 19:06

Foto: *Katch* / Creative Commons

Et helt samfunn drevet av PR-eksperter – er det virkelig å be om for mye?

Drømmen om det perfekte samfunn meldte seg i hvert fall på ny denne uka, etter å ha vært vitne til en harmdirrende Liv Signe Navarsete, som med dugg på brilleglassene begikk omdømmemessig harakiri for åpen mikrofon.

Noe av det verste jeg har sett, var den umiddelbare dommen fra PR-rådgiver Elisabeth Hartmann.

Hun er helt ute av kontroll. Her burde en rådgiver bare ha grepet inn og avbrutt seansen, uttalte PR-eksperten til VG.

PR-bransjen bør vite hvor heldig den er, som er velsignet med så mange talentfulle og vidsynte medarbeidere. For hver gang noen svir av et forsvarsbudsjett for mye, filmer folk i dusjen, kjører i fylla, pådrar seg en utvisning eller satser pengene på feil prosjekt, rykker PR-ekspertene ut og skjenker oss innsiktsfulle analyser om hvordan ting egentlig burde ha vært gjort.

Sukk. Hadde de bare kommet på banen tidligere! Hadde de bare vært villige til å ta vanlige jobber, som oss andre! Tenk da hvilke sykehus vi ville ha fått, hvilke idrettsbragder og politikere vi kunne ha smykket oss med!

Vi har vært der før: Arkeologene er i disse dager i ferd med å avdekke restene etter nettopp et slikt samfunn; en hittil ukjent høykultur grunnlagt og drevet frem av et gåtefullt folk som utelukkende besto av PR-rådgivere. De livnærte seg stort sett av omdømmebygging, pluss enkelte bær og rotfrukter.

Enorme gravkomplekser vitner om en kultur der kommunikasjon, og ikke produksjon, sto i sentrum. Resultatet var en befolkning preget av skjørbuk og mangelsykdommer, men med ekstreme retoriske egenskaper, alltid parate til å forklare hva det var som egentlig gikk galt rundt dem.

Så mens avlingene døde og de ville dyrene begynte å nærme seg bymuren, tok det gåtefulle pr-folket en siste og avgjørene beslutning i forhold til hva-, til hvem-, hvordan- og hvorfor de ville kommunisere, i tillegg til å prioritere virkemidler for forbedring og å utvikle effektive metoder for å iverksette og evaluere tiltak, samt etablere en formålstjenlig dialog eksternt.

Til slutt kom en flodbølge og tok dem, med den sørgelige utgang at de druknet i en halv meter vann, etter å ha fulgt sitt eget råd om å alltid legge seg flat når det oppsto problemer.

I dag er de borte. Men arven etter dem lever videre.

 

 

(En kortere versjon av denne teksten ble også trykket i Klassekampens spalte “Grovt sagt”, lørdag 9. april 2011.)


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: