aftenkampen

Hagetips

In Løse tråder on 01/05/2011 at 09:39

Foto: Aluka Digital Library / Creative Commons

1. mai er som kjent en flott anledning til å få tatt igjen det tapte – satt bort ski, pusset sykler, ryddet kjelleren etc.Kanskje er også tiden kommet for å endelig få skikk på hagen? Det finnes et utall busker som gjennom hele våren, sommeren og høsten viser seg med sine fargesprakende farger og majestetiske blomstringer.

Det beste med disse buskene er at de krever svært lite arbeid og vedlikehold:

SOLBERGBUSKER: Særlig utbredt i Bærum og Fana. Bladfellende busk med til dels tornefrie greiner. Bærene modnes i august/september, men er surere enn de ser ut til.

PRYDSTØRE: Klatreplante. Viltvoksende på kontinentet, brukes ofte som prydvekst her hjemme. Har vist seg meget levedyktig også i vårt hjemlige klima. Fjernt beslektet med tepperot, som opprinnelig er en afghansk plante.

SENTRALSYRIN: Mange hageeiere opplever på et tidspunkt å få problemer med grasrota. Men trær skal ikke måtte konkurrere med seg selv. Her gjelder det å beskjære med fast hånd! Ett toppskudd er nok. Skjær vekk den største av grenene som gnisser mot barken på den andre. Grener rett ut fra stammen er enklest.

PRESTEHOV: Familieplante kjent fra Sørvestlandet og Agderfylkene. Lett oppsvulmede ledd og sideskudd, med glatt, hjerteformet fremtoning. I ferd med å bli utryddet i deler av landet. Vâr for lys.

SIV: Ingen kjent medisinsk effekt.

BRUNALGER: Lite utbredt i Norge, men har sporer som likevel kan påvises i det fleste bed. Kjennetegnes ved encellede og mikroskopiske eksemplarer. Trenger verken lys eller næring. Populær på 30-tallet.

LIBYASNEGLEN: Libyasneglen viser seg å være langt sleipere og mer motstandsdyktig enn først antatt. Mange gikk tidligere i vinter ut og sverget full utryddelse, men de siste rapportene tyder derimot på at Libyasneglen er i ferd med å sette seg i norske hager for alvor. Prøv med et stort bål, evnt. full asfaltering.

Lykke til!

                                                    

(Denne teksten ble også trykket i Klassekampens spalte “Grovt sagt”, lørdag 30. april 2011.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: